De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen zijn:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk als je niet thuis kunt werken, voor boodschappen of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal 3 mensen op bezoek en houd ook dan afstand tot elkaar.
 • Als je kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijg je daar ook koorts bij, dan moet iedereen in het huishouden thuisblijven.
 • Zorg voor goede hygiënemaatregelen:
  • Was je handen regelmatig met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik.
  • Geen handen schudden
  • Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar

Lees meer op de website van RIVM.

Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius?

Je hoeft de huisarts niet te bellen als je milde verkoudheidsklachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.
Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand tot andere mensen.

Worden je klachten erger?

 • Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk?

Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.

Waarschijnlijk is een zwangere vrouw niet vatbaarder dan niet zwangere vrouwen om het Coronavirus te krijgen. We weten dit niet zeker. We weten wel dat een zwangere vrouw die ziek wordt van een ander virus meer kans heeft op longproblemen.

Tot nu toe is er geen zwangere vrouw bekend bij wie de baby in de buik het Coronavirus heeft gekregen van de moeder. Ook tijdens de bevalling is er tot nu toe geen baby ziek geworden van het Coronavirus bij de moeder. Baby’s in de buik en na de bevalling zijn onderzocht of zij het virus hebben. Het virus zat niet in het vruchtwater, niet in het bloed in de navelstreng, niet in de keel van de baby en niet in de borstvoeding. Wel kan een moeder die het Coronavirus heeft haar baby besmetten na de bevalling. Bijvoorbeeld als zij haar baby knuffelt. Het is dan belangrijk om de hygiënemaatregelen op te volgen die het verspreiden zoveel mogelijk voorkomen.

Tot nu toe hebben zwangere vrouwen met het Coronavirus niet vaker een miskraam of zwangerschapsverlies gehad dan zwangere vrouwen die niet besmet zijn met het Coronavirus.
Er worden wel iets meer baby’s te vroeg geboren van moeders die het Coronavirus hebben. We weten nog niet zeker of dit echt door het Coronavirus komt.

Op de website van Zuyderland Medisch Centrum staan alle laatste nieuwsberichten.

Heb je vragen? Bel de Zuyderland Corona infolijn (088 459 4444) of stuur een email naar corona@zuyderland.nl.

Bij spoed wordt uiteraard afgeweken van dit controleschema. Overleg met je verloskundige bij vragen of klachten.

NB: alle controles zijn zonder kinderen of derden. Lees goed op welke momenten je partner welkom is om mee te komen. Bij controles en echo’s in het ziekenhuis kunnen partners NIET mee, behalve bij de 20 weken echo.

Er worden standaard afspraken op de poli ingepland bij:

 • 10-12 weken
 • 20 weken
 • 28 weken
 • 32 weken
 • 36 weken
 • 38 weken
 • 40 weken

Afhankelijk van de indicatie waarom je bij de gynaecoloog onder controle bent wordt afgeweken van dit controleschema of worden vaker controles/echo’s ingepland. Tussentijds zal de gynaecoloog telefonische consulten inplannen om te horen hoe het met je gaat.

NB: alle controles waarbij GEEN echo gemaakt wordt zijn zonder partner, kinderen of derden!

Iedereen doet zijn best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk te houden.
Als persoonlijk contact maximaal 15 minuten gehouden wordt, proberen we hiermee niet alleen onze zwangeren maar ook alle verloskundige zorgverleners gezond te houden.

Het is daarom belangrijk dat je enkel op controle komt wanneer jij en je gezinsleden klachtenvrij zijn. Hetzelfde geldt voor de echo’s.
In het controleschema van de verloskundige staat vermeld op welke momenten je partner welkom is. Momenteel zijn kinderen of andere familieleden/vrienden nog niet toegestaan mee te komen naar controles en/of echo’s.

Wij begrijpen dat dit niet de zorg is zoals jullie het wellicht hadden voorgesteld. Wij doen er alles aan om jullie zo goed mogelijk te begeleiden en hopen op jullie begrip!

Regels ten aanzien van controles / bezoek in het ziekenhuis:

 • Per 28 mei mogen partners mee naar alle echo’s in de zwangerschap!
 • Ook bij spoedbezoeken of CTG registraties (dagcentrum verloskunde) mag je partner mee. Kinderen zijn niet toegestaan mee te nemen.
 • Je partner mag vooralsnog niet mee naar reguliere poliklinische zwangerschap controles (controles zonder echo of CTG). Je partner kan wel aan het gesprek deelnemen via beeldbellen of inbellen met speaker functie.
 • Ook voor de suikertest (OGTT) dien je alleen te komen.
 • Indien opname in het ziekenhuis nodig is, mag 1 bezoeker per 24 uur langskomen onder de volgende voorwaarden:
  • Bezoektijden tussen 17.30u – 20.00u
  • 1 bezoeker per patiënt per dag maximaal 1 uur, er mag niet gewisseld worden
  • Alle bezoekers dienen zich te melden bij de gastvrouw
  • Het bezoek gaat rechtstreeks naar de kamer toe
  • Er kan geen gebruik gemaakt worden van koffie en thee faciliteiten

Om de zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord te kunnen blijven geven, hebben wij samenwerkingsafspraken gemaakt met omliggende verloskundigenpraktijken, huisartsen en ziekenhuizen:

 • Tussen 16-24 weken zwangerschap zijn medisch gezien geen controles noodzakelijk en worden deze dan ook niet gedaan, tenzij deze echt nodig zijn. Wel vindt er in deze periode -indien gewenst- een 20 weken echo plaats en volgt bij 21 weken een telefonisch consult om eventuele vragen te beantwoorden en te informeren hoe het gaat.
 • De overige controles zijn weer zoals gebruikelijk op het spreekuur. Alle vragen en klachten worden hier beantwoord.
 • Alleen (noodzakelijke) medische echo’s kunnen doorgaan; deze wordt gepland door je verloskundige/gynaecoloog.

In de periode tussen 16 en 27 weken van de zwangerschap zijn er, behalve indien gewenst de 20 weken echo, geen standaard medisch noodzakelijke controles gepland.

Onderstaande informatie is goed om zelf door te nemen:

Er zijn verschillende cursus die online gevolgd kunnen worden. Kijk eens op onderstaande links of er iets voor je tussenzit:

1-op-1 cursus Positief en ontspannen bevallen

Bliss Zwangerschapscoaching: online cursus

Jolanda Verheggen: online hypnobirthing cursus

BevalFit Online: Joyce Habets – Fysio Zuid

Jenny Op den Camp (o.a. hypnobirthing): www.opdencampcoaching.nl

Babyopkomst TV: www.babyopkomst.tv

Gratis online meditatie voor zwangeren: www.mindingeboorte.nl

Als je klachten hebt die sterk passen bij Corona-infectie en er is een controle nodig in verband met dringende klachten, dan zal de verloskundige / gynaecoloog beschermende kleding en een mondkapje dragen. Daarnaast zal de zwangere een mondkapje op moeten zetten.

Als de partner ziek is, krijgt hij/zij een mondkapje en wordt gevraagd de gepaste afstand (1,5 meter) aan te houden tijdens de controle. Bij klachten mag je partner helaas niet mee naar het ziekenhuis voor het consult.

Een doorgemaakte coronainfectie is geen medische indicatie. Wel wordt aangeraden groeiecho’s te laten maken.

In deze periode ga je je ook voorbereiden op de komst van je kindje.

Lees alle informatie eens onder het kopje ‘de bevalling‘ en bekijk de video’s die een indruk geven van het geboortecentrum.

Wil je de NIPT laten verrichten om te onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat je kindje Downsyndroom, Patau- of Edwardssyndroom heeft?
Download hier de toestemmingsverklaring die je verloskundige of gynaecoloog nodig heeft, voordat de aanvraag van de NIPT gedaan kan worden.

Neem contact op met je verloskundige of gynaecoloog om afspraken te maken over het toesturen van het toestemmingsformulier.

Deze keuzehulp is bedoeld voor vrouwen die zwanger zijn en in een eerdere zwangerschap een keizersnede hebben gehad. Voor de huidige zwangerschap zal, eventueel samen met je partner, met je gynaecoloog een keuze gemaakt moeten worden over de manier van bevallen: het nastreven van een vaginale bevalling of een geplande keizersnede.

Vanwege de aanscherping van het controleschema wordt gevraagd voor de afspraak van 34-36 weken bij de gynaecoloog de keuzehulp doorgenomen te hebben. Download hier de keuzehulp.

Een thuisbevalling kan gewoon, als er geen sprake is van verdenking op infectie met het coronavirus (neusverkouden/hoesten/keelpijn/benauwdheid/koorts).

Als er sprake is van lichte klachten zonder koorts wordt door de verloskundige tijdens het huisbezoek beschermende kleding gedragen, gecombineerd met een mondkapje en een spatbril.

Indien je partner lichte klachten heeft, krijgt hij een mondkapje van de verloskundige en wordt de geadviseerde 1,5 m afstand in acht gehouden.

Assistentie tijdens de thuisbevalling wordt zoals gebruikelijk door kraamzorg geleverd. Bij lichte klachten, komt ook de kraamverzorgster met beschermende kleding, mondkapje en spatbril.

Tijdens intensieve contactmomenten zoals het breken van de vliezen, tijdens het persen en tijdens het hechten zal de verloskundige mogelijk gebruik maken van een mondkapje en spatbril.

Poliklinisch bevallen onder leiding van je verloskundige kan in Zuyderland Geboortecentrum.

Als er sprake is van lichte klachten zonder koorts wordt door de verloskundige tijdens het huisbezoek beschermende kleding gedragen, waaronder een mondkapje en een spatbril. Indien je partner lichte klachten heeft, krijgt hij een mondkapje van de verloskundige en wordt de geadviseerde 1,5 m afstand in acht genomen.

 • Bij vertrek naar het geboortecentrum krijgt de barende een mondkapje op. De beschermende kleding die de verloskundige gedragen heeft, worden volgens voorschriften van het RIVM bij de ouders achtergelaten. Aangekomen in het ziekenhuis zullen de verloskundige en de verpleegkundige -die assisteert tijdens de bevalling-, opnieuw beschermende kleding, mondkapje en spatbril dragen.
 • Tijdens ingrepen of begeleiding <1,5m van de barende (zoals tijdens het persen en/of hechten), is de nieuwe richtlijn dat de verloskundige en verpleegkundige mondkapje en spatbril dragen om contact met lichaamsvloeistoffen te voorkomen.
 • Partner en verloskundige wordt gevraagd de kamer niet te verlaten.
 • Per 20 mei 2020 mag een 2e begeleider bij de bevalling aanwezig zijn. Bij voorkeur de verloskundige, maar dit mag ook een familielid of de geboortefotograaf zijn, mits deze klachtenvrij zijn.

Wanneer tijdens het huisbezoek duidelijk is, dat er een verwijzing naar de gynaecoloog nodig is bijvoorbeeld i.v.m. pijnstillingswens, meconiumhoudend vruchtwater of langdurig gebroken vliezen, kan het zijn dat verloskundige een telefonische verwijzing voor je regelt en niet mee naar de verloskamers gaat.

Ben je onder zorg van de gynaecoloog? Bel bij aanvang van de bevalling dan naar het geboortecentrum: 088-4596822

 • Per 20 mei 2020 mag naast de partner een 2e begeleider bij de bevalling aanwezig zijn. Bij voorkeur de verloskundige, maar dit mag ook een familielid of de geboortefotograaf zijn, mits deze klachtenvrij zijn.

Mocht er sprake zijn van enige ziekteverschijnselen (neusverkouden/hoesten/keelpijn/benauwdheid/koorts): lees dan de informatie over ‘bevallen tijdens infectie met coronavirus’

Vanaf 20 mei 2020 is een aangepaste bezoekersregeling ingegaan.

Voor het hele Geboortecentrum geldt: 1 bezoeker per dag toegestaan volgens onderstaande bezoekregeling.

Bezoektijden tussen 17.30 – 20.00 voor:

 • 1 bezoeker per patiënt per dag maximaal 1 uur, er mag niet gewisseld worden
 • Alle bezoekers dienen zich te melden bij de gastvrouw
 • Het bezoek gaat rechtstreeks naar de kamer toe
 • Er kan geen gebruik gemaakt worden van koffie en thee faciliteiten

Verloskamers: er mag een 2e begeleider bij de bevalling aanwezig zijn. Bij voorkeur de verloskundige, maar dit mag ook een familielid of de geboortefotograaf zijn, mits deze klachtenvrij zijn.

Belangrijk om te herhalen dat patiënten en bezoekers op de kamer behoren te blijven.

Op basis van beperkt beschikbare data adviseren wij tijdens de actieve infectie (d.w.z. ziekteverschijnselen -neusverkouden/hoesten/keelpijn/benauwdheid- in combinatie met koorts >38C ) een ziekenhuisbevalling met hartbewaking van de baby (cardiotocogram, CTG). De zorg wordt dan overgedragen aan de gynaecoloog.

Als de infectie meer dan 14 dagen geleden was, vervalt dit advies.

Praktische maatregelen:

 • Bij aankomst in het geboortecentrum krijgt de barende een mondmasker en wordt begeleid naar Verloskamer 1 (isolatiekamer)
 • Alle zorgverleners op de kamer zullen beschermende kleding, mondkapje, spatbril en handschoenen dragen
 • Partner mag de bevalkamer niet verlaten
 • Moeder wordt gekweekt of ze daadwerkelijk positief getest wordt voor besmetting met het coronavirus
 • De kinderarts en neonatologieafdeling wordt op de hoogte gebracht van aankomst in het ziekenhuis
 • Na de geboorte wordt het kindje nagekeken door de kinderarts

De Continue Care Trial, is het onderzoek naar het effect van continue ondersteuning door de kraamverzorgster vanaf het moment dat de bevalling gaat doorzetten.

Vrouwen die deelnamen aan dit onderzoek konden ingeloot of uitgeloot worden voor deze continue ondersteuning. Het onderzoek is stop gelegd, totdat de corona-maatregelen opgeheven zijn. Dat betekent dat de vrouwen die ingeloot waren helaas geen continue ondersteuning meer van de kraamverzorgster ontvangen.

Kraamzorg wordt na de bevalling ingezet zoals gebruikelijk.

Bij een bewezen Corona-infectie komt de kraamverzorgster met beschermende kleding, mondkapje en spatbril en er wordt er minimale fysieke zorg ingezet van 3 uur per dag. Er is daarnaast de mogelijkheid om te (beeld)bellen indien nodig en gewenst.

Als er sprake is van ziekteverschijnselen zonder koorts, zal in overleg met het kraamcentrum eventueel gebruik gemaakt worden van een mondkapje.

Verloskundigen wordt per 20 mei gevraagd weer 1 kraambedvisite thuis te doen. Overige visites zullen telefonisch zijn, mits er geen bijzonderheden in het gezin zijn.

Zowel verloskundigen in opleiding als stagiaires/herintreders van de kraamzorg zijn weer toegestaan mee te lopen in de gezinnen, mits akkoord van de ouders.

Kraamverzorgsters proberen allemaal zelf een weegschaal mee te nemen, zodat ook het gewicht van het kindje doorgegeven kan worden. Mocht de kraamverzorgster een visite van de verloskundige toch wensen, zal zij te allen tijde contact opnemen met de verloskundige.

Er mogen niet meer dan 3 bezoekers tegelijk in het gezin aanwezig te zijn, inclusief de zorgverleners. De verloskundige belt het kraamgezin (of bij geen gehoor via kraamcentrum/kraamverzorgster) om aan te kondigen wanneer de visite plaatsvindt, zodat er rekening gehouden kan worden met planning van het bezoek en hielprik/gehoorscreening.

Mocht je gebruik maken van de rooming in, is er ook enkel telefonisch contact. Indien fysieke controle nodig is, overlegt de verloskundige met de kraamafdeling of zij deze controle kunnen uitvoeren.

Vanaf 20 mei 2020 gelden de volgende bezoekersregels:

Voor het hele Geboortecentrum geldt: 1 bezoeker per dag toegestaan volgens onderstaande bezoekregeling.

Bezoektijden tussen 17.30 – 20.00 voor:

 • 1 bezoeker per patiënt per dag maximaal 1 uur, er mag niet gewisseld worden
 • Alle bezoekers dienen zich te melden bij de gastvrouw
 • Het bezoek gaat rechtstreeks naar de kamer toe
 • Er kan geen gebruik gemaakt worden van koffie en thee faciliteiten
 • Patiënten en bezoek blijven op de kamer
 • Beide ouders mogen bij hun baby zijn, dit geldt voor de kraamafdeling en de neonatologie.

Ook thuis wordt het afgeraden om veel kraambezoek te ontvangen, omdat een baby na de geboorte besmet kan worden met het coronavirus.
Uiteraard kan niemand kraambezoek thuis verbieden. Wil je toch bezoek? Laat dan een enkel mensen komen als ze geen ziekteverschijnselen (neusverkouden/hoesten/keelpijn/benauwdheid/koorts) hebben en alleen op gepaste afstand (minimaal 1,5 meter).

Kraamgezinnen waar geen coronaverdenking is mogen tijdens de kraamweek 1 vaste bezoeker aanwijzen die het gezin mag bezoeken tijdens aanwezigheid van de kraamverzorgster.

Natuurlijk is dit niet zoals je je kraamtijd had voorgesteld. Wees creatief en sta open voor kRaambezoek thuis, waarbij je geliefde familieleden en vrienden door het raam even een blik komen werpen op jullie kleintje, om eventuele besmetting te voorkomen.

Download hier leuke kRaamposters voor het kraambezoek van jullie zoon of dochter!

In de gemeente Heerlen is het nu mogelijk om digitale geboorteaangifte te doen.

Door de nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, verzoeken we iedereen om vanuit het ziekenhuis of thuis de geboorte van uw kindje digitaal door te geven. Kijk bij de voorwaarden of je hiervoor in aanmerking komt. Dit kun je doen via je tablet, pc of smartphone. Op dit moment kan de digitale aangifte nog niet gedaan worden door meemoeders. Wij werken hier hard aan. Je mag zelf je kindje bijschrijven in het trouwboekje.

Aangifte moet uiterlijk op de derde werkdag na de geboorte plaatsvinden. De geboortedag en eventuele feestdagen tellen niet mee.

Lees er alles over op www.heerlen.nl.

Er is geen contra-indicatie voor borstvoeding. Het coronavirus is niet aangetoond in moedermelk.

Aangeraden wordt om borstvoeding te geven met de volgende hygiënemaatregelen:

 • Draag een mondkapje
 • Handen wassen voor het aanraken van de baby of borsten
 • Eigen borstkolf of fles gebruiken
 • Borstkolf goed schoonmaken na gebruik

Omdat het wel mogelijk is om de baby te infecteren in je nabijheid, valt het te overwegen om (gekolfde) voeding door een gezond persoon te laten geven.

Deze screening wordt normaal gesproken uitgevoerd op dag 4-6 in het kraambed.

Per half mei wordt de gehoorscreening weer samen uitgevoerd met de hielprikscreening. Een tijdige hielprik is noodzakelijk, omdat de ziekten die de hielprik opspoort snel behandeld moeten worden. Met de gehoorscreening wordt ernstig gehoorverlies opgespoord.

Lees er alles over op de website www.pns.nl.

Ook de regels van de Jeugdgezondheidszorg (o.a. consultatiebureau) zijn aangescherpt.

Alle (geplande) bezoeken aan het consultatiebureau waarbij kinderen ook een vaccinatie krijgen gaan door, maar worden wel ingekort tot 20 minuten. In die tijd wordt je kind lichamelijk onderzocht en wordt de vaccinatie gegeven. Mocht er dan nog tijd over zijn kunnen eventuele vragen nog beantwoord worden. Indien dat niet meer lukt maken we een afspraak voor een telefonisch overleg.

Lees voor bezoek de voorwaarden door op de website van de GGD.